Bilialla arvostetaan henkilökunnan hyvinvointia

Euforian Oy ja Volvo- ja Polestar-henkilöautojen jälleenmyyjä Bilia Oy Ab ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2013. Yhteistyö koostuu vuosittaisista kuntokatsastuksista sekä säännöllisestä ryhmäliikunnasta. Myös hyvinvointivalmennusryhmiä on toteutettu hyvällä menestyksellä ja tuoreimpana yhteistyömuotona on ReCharge Bilia -hyvinvointikampanja.

Bilian henkilöstöpäällikkö Mirva Pirkkalainen kertoo, että Biliassa terveiden elämäntapojen tukeminen ja henkilöstön hyvinvoinnin tukeminen nähdään erittäin tärkeänä, sillä osaava ja hyvinvoiva henkilöstö on organisaation tärkein tukipilari. Terveyden ja työkyvyn säilyminen ovat siksi hyvän työelämän edellytyksiä.


Varhaista välittämistä ja henkilöstöetuja työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi

Bilialla on käytössä varhaisen välittämisen malli, minkä tavoitteena on työn sujuvuuden ja työkyvyn edistäminen työyhteisöissä. Varhaisen välittämisen malli on työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon yhteistoimintamalli, jolla selkeytetään toimintatapoja siten, että työkykyä uhkaavat ongelmat havaitaan mahdollisimman varhain ja tilanteeseen löydetään oikeat ratkaisut. Bilian oman työterveyshuollon lisäksi apuna on myös työeläkeyhtiön tarjoamat tukimahdollisuudet.

Henkilöstöpäällikkö Pirkkalainen kertoo Bilian tukevan henkilöstön työkykyä tarjoamalla henkilöstölle kulttuuri- ja liikuntaetukortin. Lisäksi Biliassa on mm. henkilöstön yhteinen kalakerho, jumppatila & jumppakerho sekä salibandykerho ja lisäksi hierontaa on tarjolla työpäivän aikana. Työntekijöistä n. 40 % on fyysistä työtä tekeviä mekaanikkoja, heille on järjestetty työfysioterapeutin työnohjausta sekä renkaanvaihtosesongin yhteydessä vielä erillinen ergonomiaohjaus. Myös yhteistyökumppani Euforian on tehnyt yhteistyötä Bilian oman työterveyshuollon kanssa, jotta henkilöstölle tulisi mahdollisimman yhtenäistä viestiä hänen terveytensä edistämiseen liittyvissä asioissa.

ReCharge Bilia -hyvinvointikampanjassa korostettiin hyvinvoinnin mikrotekoja.

ReCharge Bilia -hyvinvointikampanjassa korostettiin hyvinvoinnin mikrotekoja.

  

Euforian-yhteistyö osana työhyvinvoinnin ylläpitoa

Mirva Pirkkalainen kertoo, että yhteistyö Euforianin kanssa on myös yksi tapa, millä Bilia haluaa tukea henkilöstön hyvinvointia. “Yhteistyö on ollut vaivatonta ja mutkatonta. Bilia voi luottaa toteutuksesta vastaavan Tarja Koski-Sipilän ammattimaiseen otteeseen. Vuorovaikutus Tarjan ja henkilöstön välillä on erittäin sujuvaa ja luottamuksellista. Lisäksi Euforian on pystynyt hyvin huomioimaan autoalan luonteen ja eri henkilöstöryhmät palvelutarjonnassaan. Voimme hyvin suositella Euforianin laajaa palvelutarjontaa myös muille toimijoille “ summaa henkilöstöpäällikkö Pirkkalainen.

Lisäksi Euforian on pystynyt hyvin huomioimaan autoalan luonteen ja eri henkilöstöryhmät palvelutarjonnassaan. Voimme hyvin suositella Euforianin laajaa palvelutarjontaa myös muille toimijoille “ summaa henkilöstöpäällikkö Mirva Pirkkalainen.

Hyvinvoinnin eteen tehtävä työ on jatkuvaa, koska työelämä muuttuu ja työt siinä mukana. Työeläkeyhtiön kanssa tehdään aktiivista yhteistyötä ja kartoitetaan mahdollisia työkykyriskejä ja miten näitä tilanteita voidaan tukea. Usein hyvinvointipalvelut tavoittavat jo valmiiksi aktiiviset henkilöt – Euforianin kanssa yhteistyövaihtoehtoja pohdittaessa mietitään myös sitä, millä osallistumisen kynnys saadaan mahdollisimman matalaksi ja myös passiivisemmat tai tietyn hyvinvoinnin riskirajan ylittäneet henkilöt saadaan innostumaan oman hyvinvointinsa kehittämisestä ja ylläpitämisestä.

 

Bilia ja Euforian yhteistyössä kolmella alueella: henkilöstön kuntokatsastus, liikunnanohjaus ja elämäntapavalmennus

Vastaako moottorin teho korimallin vaatimuksia? Osallistuja voi valita hikisempää haastetta tai hiettömän kevyttestin.

Kestävyyskunto vaikuttaa voimakkaasti stressin ja palautumisen tasapainoon sekä yleisesti terveyteen. Sydän on ihmisen moottori, joka pumppaa väsymättä verta sitä tarvitseville elimille ja lihaksille. Moottorin suorituskykyä voidaan ihmisellä seurata määrittämällä hänen kestävyyskuntoaan. Bilia tarjoaa vuosittain henkilöstöetuna mahdollisuutta osallistua terveyskuntokatsastuksiin, jossa kartoitetaan ”sydänmoottorin” lisäksi terveyskuntoa usealta osa-alueelta. Henkilöstön toiveita kuuntelemalla on näiden kuntokatsastusten sisältö muokattu nykymalliinsa yhteistyössä Euforian Oy:n liikuntafysiologi Tarja Koski-Sipilän kanssa.

Bilian henkilöstöpäällikkö Mirva Pirkkalainen pitää tärkeänä, että katsastuksiin voi osallistua hyvin matalalla kynnyksellä. Tällä hetkellä sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa määrittävän kestävyyskunnon mittaamiseen on kaksi vaihtoehtoista tapaa. Toinen on täysin hietön ja makuulla tehtävä mittaus ja toinen perinteinen ja luotettu tietokoneohjattu polkupyöräergometritesti. Makuulla tehtävä, erittäin kevyt kestävyyskuntotesti on tuonut paikalle myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät välttämättä olisi hikisemmästä pyöräilystä innostuneet.

Kuntokatsastuksessa seurataan myös muita terveysmittareita kuten verenpainetta ja vyötärönympärystää. Kehoanalyysissä tärkeiden sisäelinrasvan määrän ja kehon nestetasapainon lisäksi osallistujien kiinnostusta on herättänyt analysaattorin tarjoama arvio kehon metabolisesta iästä. Automekaanikkojen toiveita on kuunneltu lisäämällä voimadynamometrillä tehty puristusvoimamittaus testipatteristoon.

Lue tästä lisää Emmin mietteitä osallistumisesta työnantajan tarjoamaan terveyskuntokatsastukseen >>

Automyyjä-Emmi harrastaa.jpg

Vaihtoautomyyjä Emmi Grönholm hyödyntää aktiivisesti työnantajan tarjoamia palveluja työhyvinvoinnin ja vireyden ylläpitämiseksi.

Bilian omat tilat monipuolisessa käytössä -liikuntaa työpäivän jälkeen ja tauoilla, MYÖS ETÄNÄ

Treeni heti työpäivän jälkeen on ajankäytöllisesti tehokasta ja helppoa. Bilian Kaivokselan toimipisteessä on oma jumppatila, joka tarjoaa hyvät puitteet työkykyä tukevalle liikuntaharjoittelulle. Euforianin henkilöstö on jalkautunut myös pitämään mm. crosstraing-harjoittelua tai keppijumppaa autokorjaamohallissa. Tämä on mahdollistanut käytännön aktivointitoiminnan useammassa toimipisteessä ja tuonut liikunnan ja ohjaajan niidenkin henkilöiden työpisteelle, joita ei jumppatilasta ole tavattu. Esimerkiksi automekaanikoille on suunniteltu omat päiväkohtaiset työn vaatimuksiin soveltuvat taukoliikuntaliikkeet mekaanikkojen omasta toiveesta. Poikkeusaikana on treenattu etänä Zoom-palvelun kautta.

 

Hyvinvointivalmennuksella on saavutettu hyviä tuloksia

Myös työkykyä edistäviä 9 kuukauden pituisia kokonaisvaltaisia hyvinvointivalmennusryhmiä on toteutettu hyvällä menestyksellä. Sekä henkilökohtaista että ryhmävalmennusta sisältävät hyvinvointivalmennukset ovat olleet henkilöstön keskuudessa suosittuja. Kysyttäessä osallistujilta heidän terveyskäyttäytymisestään ennen ja jälkeen valmennuksen, ovat myös valmennusryhmien tulokset kerrassaan mainiot. Esimerkiksi kysymykseen ”Kuinka tyytyväinen olet siihen, miten pidät itsestäsi huolta levon ja unen avulla?”, saatiin 18 %:n tuloskehitys valmennuksen aikana. Ensi arvoisen tärkeän palautumisen lisäksi 82 % osallistujista koki myös mm. nauttimansa ruoan laadun kehittyneen ja ruoka-aikojen säännöllistyneen verrattuna valmennusta edeltävään aikaan. Myös liikunnan määrän ja laadun lisääntymisestä raportoi 63 % valmennettavista.

Yhtenä syynä valmennuksen suosioon on varmasti se, että valmennus on sisältänyt paitsi kustannustehokasta ja vertaistuen kannalta tärkeää ryhmävalmennusta, niin myös henkilökohtaisia tapaamisia valmentajan kanssa. Näissä tapaamisissa on voitu keskittyä yksilön eniten tukea kaipaaviin hyvinvoinnin osa-alueisiin.