Miksi hyvinvointimuutokset epäonnistuvat – ja miten varmistat, että onnistut tällä kertaa? (osa 1/2)
Mitä pienempiä ja helpompi muutoksia arkeesi teet, sen varmemmin onnistut elämäntapamuutoksissa.
Oletko koskaan aloittanut innolla elämäntapamuutoksen vain huomataksesi, että muutaman viikon päästä kaikki on palannut ennalleen? Jokainen meistä on joskus aloittanut elämäntapamuutoksen innostuneena ja päättäväisenä, mutta jossain vaiheessa into on hiipunut, arki on vienyt mukanaan ja vanhat tavat ovat palanneet. Tämä on turhauttavaa ja saa helposti ajattelemaan, että vika on itsessä, mutta näin ei ole. Kyse on siitä, että muutos ei ole ollut kestävällä pohjalla. Miksi näin käy? Ja ennen kaikkea, miten tällä kertaa voisit onnistua pysyvästi?
1. Liian suuret muutokset kerralla
Tämän olet jo kuullutkin, mutta asian sisäistäminen lienee meille ilmisille lähes yhtä hankala yhtälö kuin korkoa korolle -ilmiö. Kun motivaatio on huipussaan, haluamme muuttaa kaiken heti. Aloitamme tiukan ruokavalion, treenaamme viisi kertaa viikossa, päätämme mennä aikaisin nukkumaan ja tehdä hengitysharjoituksia päivittäin – mutta jo muutaman viikon päästä huomaamme, että emme jaksa ylläpitää näin suurta elämänmuutosta. Tulos: Palaamme vanhoihin tapoihin ja koemme pettymyksen.
Ratkaisu: Aloita pienistä, helposti ylläpidettävistä muutoksista. Esimerkiksi sen sijaan, että päätät treenata tunnin joka päivä, aloita 10 minuutin liikuntatuokiolla ja kasvata määrää vähitellen. Pienet, johdonmukaiset muutokset ovat tehokkaampia kuin suuret ja radikaalit, koska ne eivät kuormita mieltä ja kehoa liikaa.
”Jokainen päivä on uusi mahdollisuus voida hyvin”
2. Muutos perustuu pelkkään tahdonvoimaan
Jos luotamme vain itsekurin voimaan, kohtaamme nopeasti ongelmia. Aivot pyrkivät säästämään energiaa ja suosivat vanhoja rutiineja, koska ne vaativat vähemmän vaivannäköä. Tämä on syy siihen, miksi motivaation hiipuessa vanhat tavat ottavat vallan. Itsekuri ei ole loputon resurssi, ja jos muutokset vaativat jatkuvaa tahdonvoimaa, ne eivät kestä pitkään.
Ratkaisu: Sen sijaan, että yrität ponnistella tahdonvoiman avulla, automatisoi hyvinvointivalinnat osaksi arkea. Rakenna arkeesi "autopilotti", jossa terveelliset rutiinit tapahtuvat luonnostaan ilman jatkuvaa päätöksentekoa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yhdistät uuden tavan jo olemassa olevaan rutiiniin: juot lasin vettä heti herättyäsi tai laitat treenivaatteet valmiiksi edellisenä iltana.
3. Et ole muokannut ympäristöä tukemaan onnistumistasi
Ympäristöllä on valtava vaikutus käyttäytymiseemme. Jos keittiössäsi on aina näkyvillä herkkuja tai työpäiväsi rytmittyy kiireeseen ilman hengähdystaukoja, hyvinvointia tukevat valinnat tuntuvat vaikeilta. Me olemme ympäristömme tuotteita enemmän kuin uskommekaan.
Ratkaisu: Tee terveellisistä valinnoista helpompia ja haitallisista vaikeampia. Esimerkiksi jätä vesipullo esille, laita treenivaatteet valmiiksi ja pidä terveelliset välipalat helposti saatavilla. Jos haluat vähentää puhelimen käyttöä iltaisin, lataa se eri huoneessa ja käytä herätyskelloa puhelimen sijaan.